Current Affairs: APRIL 2019 with PDF


CURRENT AFFAIRS APRIL 2019

Welcome to Current Affairs Section of KhuraPfati Ideas. Current Affairs updates for Bank PO & Clerk Exams, Insurance, UPSC, SSC, Railway, State PSC & other Competitive Examinations.

One Liner Current Affairs: APRIL 2019:

1. Who among the following has been appointed as the head of ICICI Securities?
Ans: Vijay Chandhok
2. Vijaya Bank and Dena Bank have been merged with which bank?
Ans: Bank of Baroda
3. Who has won the Miami Open 2019?
Ans: Roger Federer
4. Recently, Kandhamal haldi gets GI tag. It is produced in which state?
Ans: Odisha
5. Who took over as Chief Executive of International Cricket Council?
Ans: Manu Sawhney
6. Who has been appointed as the CEO of Royal Enfield?
Ans: Vinod Dasari
7. Indian teams finished with a total of gold medals at the Asian Airgun Championships in Taipei?
Ans: 16
8. Which country will host ICC Men's Cricket World Cup 2019?
Ans: England, Wales

9. India will buy 24 MH 60 Romeo Seahawk helicopters from which country?
Ans: USA
10. Recently opened Maitri Bridge has been built across which river?
Ans: Indus
11. Which bank has become the first lender to charge for UPI use?
Ans: Kotak Mahindra Bank
12. What is the limit for Ways and Means Advances (WMA) set for H1 of 2019-20 by Government of India?
Ans: Rs 75000 crore
13. Which has platform has launched ‘tipline’ to tackle rumors ahead of elections?
Ans: WhatsApp
14. Who became the first Indian male squash player to enter top 10 of PSA rankings?
Ans: Saurav Ghosal
15. Who is the author of the book "Saffron Swords: Centuries of Indic Resistance to Invaders"?
Ans: Manoshi Sinha Rawal
16. India-Africa Institute of Agriculture and Rural Development (IAIARD) will be set up in which country?
Ans: Malawi
17. Which country launched the world's first nationwide 5G mobile networks?
Ans: South Korea
18. Which organization has received Sebi approval to start stock broking services?
Ans: Paytm Money
19. Who has been awarded with the prestigious John Dirks Canada Gairdner Global Health Award?
Ans: Vikram Patel
20. Which country has conferred the prestigious Zayed Medal to Narendra Modi?
Ans: UAE
21. According to the latest FIFA rankings, India ranks at place?
Ans: 101
22. Which team tops the new FIFA rankings?
Ans: Belgium
23. Ugadi is the New Year's Day for the people of?
Ans: Andhra Pradesh
24. Who has been selected as the president of the World Bank?
Ans: David Malpass
25. India’s first carbon-positive settlement, Phayeng Village is located in which state?
Ans: Manipur
26. Which company has announced India’s first AI-enabled e-motorcycle?
Ans: Revolt Intellicorp
27. Which institute has topped in the national ranking of higher institutes of Ministry of Human Resources Development?
Ans: IIT Madras
28. Which college got the first position in the national ranking of higher institutes released by HRD ministry?
Ans: Miranda House
29. Which railway station has become India’s first-ever railway station to get green ISO certification?
Ans: Guwahati
30. Who has been named as female sportsperson of the year at the ESPN India Multi-Sport Awards 2018?
Ans: P V Sindhu
31. Global Cooling Coalition has recently been launched in which countries?
Ans: Denmark
32. Which player has been named for Wisden's 'Leading Cricketer', recently?
Ans: Virat Kohli
33. Which country has topped in the International Shooting Sport Federation, ISSF World Cup, Beijing?
Ans: India
34. Who became the first female umpire in men's ODI?
Ans: Claire Polosak
35. Who will be the first Indian to compete at Madison Square Garden wrestling event?
Ans: Bajrang Punia
36. Who will be the first Indian to play county cricket for Hampshire?
Ans: Ajinkya Rahane
37. Which country bans all types of face coverings that prevent anyone from being identified?
Ans: Sri Lanka
38. Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Defence Ministers' meeting was held in which country?
Ans: Kyrgyzstan
39. International Dance Day is observed every year on?
Ans: 29 April

40. Who is the current Chairman of Securities and Exchange Board of India (SEBI)?
Ans: Ajay Tyagi
41. The Indian army has signed an MoU with which organization for the construction of tunnels on China, Pakistan borders?
Ans: NHPC Limited
42. Which country is named as the Guest of honor at the Abu Dhabi International Book Fair 2019?
Ans: India
43. What was the theme of the 2019 World Intellectual Property Day?
Ans: Reach for Gold: IP and Sports
44. Who among the following won Asian Snooker Tour title?
Ans: Pankaj Advani
45. Which committee has been formed by RBI to review the economic capital Framework for the RBI?
Ans: Jalan Committee
46. Which country has topped the medals table at the 2019 Asian Athletics championship?
Ans: Bahrain
47. Who topped the Fortune's World Leaders List?
Ans: Bill Gates
48. Which became the first major airline to operate plastic-free?
Ans: Etihad Airways
49. Which country will name a new town after U.S. President Donald Trump?
Ans: Israel
50. Indiabulls Housing Finance is merging with which bank?
Ans: Lakshmi Vilas Bank
51. Hope Probe is project bound for Mars by which country?
Ans: UAE
52. Who has been appointed as the Managing Director of Twitter India?
Ans: Manish Maheshwari
53. Which country has adopted the National Artificial Intelligence Strategy 2031?
Ans: UAE
54. Which team has won the 2019 Santosh Trophy?
Ans: Services
55. Indian Navy launched guided missile destroyer ‘Imphal’ from which locations?
Ans: Mumbai
56. Which country will host G20 summit in June 2019?
Ans: Japan
57. India rebuilds Chhyoiphel Kundeling monastery in which country?
Ans: Nepal
58. Which country will host G20 summit in 2020?
Ans: Saudi Arabia
59. Who topped in world wrestling rankings in the men's 65-kilogram freestyle category rankings?
Ans: Bajrang Punia
60. Who is the first Indian woman scientist to be elected Royal Society Fellow?
Ans: Gangandeep Kang

61. What is India’s rank on World Press Freedom Index?
Ans: 140
62. Which city will host Asian Billiards, Snooker Championships?
Ans: Chandigarh
63. TikTok app has been removed from the play store after the ban issued by which high court?
Ans: Madras High Court
64. Who has been named as the goodwill ambassador for Street Child Cricket World Cup?
Ans: Mithali Raj
65. Recently launched satellite ‘Raavana-1’ marks the entry of which country into Space?
Ans: Sri Lanka

CURRENT AFFAIRS APRIL 2019: PDF File



CONCLUSION:

In this article, we have discussed some most Important Current Affairs of APRIL 2019.
I hope you like this information, and if you like this information, then share it on social media. And if you have no question about this section, just ask in the comment section.

THANK YOU

No comments:

Post a Comment

Amazon

Follow by Email