Current Affairs: JANUARY 2019 with PDF

Current Affairs: JANUARY 2019 with PDF

CURRENT AFFAIRS JANUARY 2019

Welcome to Current Affairs Section of KhuraPfati Ideas. Current Affairs updates for Bank PO & Clerk Exams, Insurance, UPSC, SSC, Railway, State PSC & other Competitive Examinations.

One Liner Current Affairs: JANUARY 2019

1. Which of the following has a launched survey on retail payment habits of individuals?

Ans: RBI.

2. Which city is the venue of 42 Indian social science conference?

Ans: Bhuvneshwar

3. Indian player has been named as the ICC Women's cricketer of the year 2018?

Ans: Smriti Mandhana.

4. who has been appointed as Chief Information Commissioner?

Ans: Sudhir Bhargava.

5. which country has announced 2019 is the year of Active investment and social development in backdrop of wider business with India?

 Ans: Uzbekistan.

6.which two countries have quit UNESCO recently?

 Ans: Israel and USA.

7.on which date Indian Pakistan exchange the list of nuclear install station and facilities covered under the agreement on the prohibition of attack against nuclear installations?

Ans: 1 January 2019.

8. Jair Bolsonaro has recently sworn in as the President of which country?

Ans: Brazil.

9. Which country has got top position on ICC test ranking 2018?

Ans: India.

10. Which toll-free helpline has been launched by NHRC to file a complaint through CSC?

Ans: 14433.

11. Who is the head of government committee that suggests AICTE to stop setting up new Engineering College from 2020?

Ans: BVR Reddy

12. Which player has got top ranking in ICC test player ranking 2018?

Ans: Virat Kohli.

13. Recently Central Cabinet has approved Vijaya Bank Dena Bank with Bank of Baroda where is the headquarter of Vijaya Bank?

Ans: Bangalore.

14. Kagiso Rabada a fast bowler who got top position in ICC test ranking 2018 belongs to which country?

Ans: South Africa.

15. Who has been nominated as executive chairman of NALSA?

Ans: Arjan Kumar Sikri.

16. What was the theme of the 106th season of Indian Science Congress?

Ans: future of India Science and Technology.

17. Ministry of Human Resource Development has constituted a task force to look into the issue of Jawahar Navodaya Vidyalaya suicide under the chairmanship of which?

Ans: Dr. Jitendra Nagpal.

18. Which of the following city was the venue of the Indian panorama film festival?

Ans: New Delhi.

19. Arunima Sinha has become the world's first woman amputee to scale mount, Vinson. In which of the following continent this Mountain is located?

Ans:  Antarctica.

20. Who has been honored with the Kabir Samrat Upendra Bhanja National Award for Lifetime Achievement in Literature?

Ans: Manoj Das.

21. Which European country recently introduced GAFA tax on Global Internet Technology Firm?

Ans: France.

22. On which date United Nation observed the first ever World Braille Day?

Ans: 4 January.

23. Cyclone Pabuk was in news recently, Pabuk cyclone was originated in which region?

Ans: Gulf of Thailand.

24. The Asia competitiveness Institute has recently released the "Ease of Doing Business" ranking for Indian state which state has got the first position in the ranking?

Ans: Andhra Pradesh.

25. Who has been declared as Economic Fugitive Offender, recently?

Ans: Vijay Mallya.

26. Which city is the venue of senior National Women's Judo Championship?

Ans: Visakhapatnam.

27. The government has noticed a high-level committee for implementation of Clause six of the Assam Accord under the chairmanship which?

Ans: M.P. Bezboruah.

28. The Border Gavaskar Trophy is a test cricket series played between India and which country?

Ans: Australia.

29. The 3rd edition of National Entrepreneurship Awards hosted by which Union Minister?

Ans:  Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.

30. Which city was the venue of Global Aviation Summit 2019?

Ans: Mumbai.

31. Who has been conferred with exhibitor of the Year award for 106th Indian Science Congress?

 Ans: DRDO.

32. Which state was the first state for the 2nd edition of Khelo India Youth games?

Ans: Maharashtra.

33. The Union Cabinet has recently approved a reservation at what percentage for Economically Backward Upper Caste in government jobs?

Ans: 10%.

34. Rashtriya Gokul mission is being implemented by which minister?

Ans: Ministry of Agriculture and farmers welfare.

35. IPS Kumar Rajesh Chandra has been appointed as director general of which?

Ans: SSB.

36. Who has been appointed as first female Chief Economist of IMF?

Ans: Gita Gopinath.

37. Who is the CEO of the World Bank?

Ans: Kristalina Georgieva.

38. Which country's team has clinched the 2018 Hopman Cup title?

Ans: Switzerland.

39. Who introduced "The Constitution 124th Bill, 2019" in Lok Sabha recently?

Ans: Thawar Chand Gehlot.

 40. If the constitution 124th  bill 2019 has been implemented it will be amended which part of the constitution?

 Ans: Part III.

 41. On which date the "World Hindi Day" is observed?

 Ans: 10 January.

 42.  Who has been named as Chef De mission for Tokyo Olympics?

 Ans: Birendra Prasad Baishya.

 43. National Youth Parliament 2019 was organized on which date?

Ans: 12 January.

 44. Recently which Indian cricketer has received honorary membership of Sydney cricket ground?

 Ans: Virat Kohli and Ravi Shastri.

 45. Which state has become the first state to implement 10% quota for economically weaker section of a general category?

 Ans: Gujarat.

 46. Who is the winner of Premier Badminton League title 2018-19?

 Ans: Bengaluru Raptors. 

 47. Which city is the venue of 29th Indian paint conference 2019?

 Ans: Agra.

 48. First ever Philip Kotler Presidential Award was presented to which Indian?

 Ans: Narendra Modi.

 49. On which of the following date the provisional of constitution 103rd Act 2019 came into force?

 Ans: 14 January 2019.

 50. Who is the head of a group of ministers on GST revenue shortfall faced by States?

 Ans: Sushil Kumar Modi.

 51. Which commands is the only tri-service theatre command of the Indian armed force IAF?

 Ans: Andaman and Nicobar command.

 52. which country won the first ever annual disarmament and International Security affairs Fellowship program?

 Ans: India.

 53. Sovereign gold Bond is issued by which bank on behalf of the government?

 Ans: RBI.

 54. Who has won the newly Institute Sushila Devi literature award?

  Ans: Namita Gokhale

 55. Who is the regulator of export-import Bank of India?

 Ans: RBI.

 56. Which department has launched to National level in the initiative in the field of science communication name DD science and Indian Science?

 Ans: Department of Science and Technology.

 57. Who has been named for Gandhi Peace Prize 2018?

 Ans: Yohei Sasakawa.

 58.  Pravasi Bharatiya Divas 2019 was conducted in which city?

 Ans: Varanasi.

 59. Which of the following state is the venue of the 2nd world integrated medicine forum 2019?

 Ans: Goa.

 60.  Who among the following has been honored with the Sansad Ratna Award?

 Ans: Anurag Thakur.

CURRENT AFFAIRS JANUARY 2019: PDF File




CONCLUSION:

In this article, we have discussed some most Important Current Affairs of JANUARY 2019:.

I hope you like this information, and if you like this information, then share it on social media. And if you have no question about this section, just ask in the comment section.

THANK YOU

No comments:

Post a Comment

Amazon

Follow by Email